neděle 9. června 2013

Smartphony a o tom, proč stojí za to je milovat

Na twittru mají uživatelé biografii ve 140 znacích, která slouží k představení. Člověk tam píše, co je zač, o čem píše a proč se ho/ji sledovat nebo taky nesledovat.
A téměř okamžitě po založení účtu na této sociální síti jsem si všimla, že mnoho uživatelů v tomto svém profilu deklarují, jaký mají telefon nebo operační systém na telefonu: (např. Apple lover, Android user nebo Windows phone supporter). Upřímně, zprvu mě zaskočilo, že i když lidé mají pro představení svojí osoby prostor menší než je délka smsky, věnují ho nějaké značce. Pak jsem se tomu snažila přijít na kloub, čím to je, že mobily, konkrétně smartphony vzbuzují v lidech tolik náklonnosti. Můj spolužák Juzna mi to celé jednoduše objasnil:"Není divu, že lidi smartphony milují, vždyť s nima tráví víc času než s vlastním partnerem."
Taky tím, že máme smartphony, přestali jsme potřebovat řadu věcí. Primárním účelem telefonu je telefonování, za sebe můžu říct, že volání tvoří méně než 5 % aktivity, na kterou telefon používám. Vytvořila jsem jednoduchý obrázek, na kterém jde vidět přehled několika mála z věcí, které už majitelé smartphonů nepotřebují:


Řekla bych, že vztah který mají někteří lidé k automobilům. Účel auta je dostat se z místa A do místa B, což se se Škodovkou i s Mercedesem dostanete, rozdíl je pouze v míře pohodlí a taky toho, kolik do pořízení a údržby musíte investovat. V 70. letech se v Německu posuzoval společenský status lidí podle toho, jaké vlastní auto. A každý chtěl vypadat před sousedem co nejlíp. Dnes se někteří rádi vymezují, podle toho, jaký mobil vlastní. Já sama jsem si svůj smartphone sama nevybírala,seslalo mi ho samo nebe, za což jsem nesmírně vděčná, ale ráda bych určitě něco ještě “lepšího”. Třeba můj mobil nepodporuje instagram, takže nemůžu sdílet fotky ze svého života, které nikoho nezajímají.
Můj spolužák Martin mi na otázku, jak si vybral mobil, který vlastní, řekl:”Svůj mobil jsem si vybíral půl roku”. Tak zásadní to pro něho bylo, vidím to za sebe podobně, kupovat si nový mobil je zásadní životní rozhodnutí. Každý z operačních systémů má svoje výhody a nevýhody. Mohla jsem si všechno nastudovat a napsat sem krátký “výcuc” - ale rozhodla jsem se, že bude přínosnější najít spokojené uživatele tří nejrozšířenějších operačních systémů dneška, kteří mají daný systém rádi a rozumí mu a dát jim naprosto totožné otázky. Takže jim patří velký dík za odpovědi. Řazeno dle abecedy.


Android (Google)
Ondřej Vašátko
Nejprogresivnější redaktor http://androidportal.sk
(nejprogresivnější portál o androidu na československém trhu)

Co na tomto systému miluješ?

Android je jeden z nejrychleji se rozšiřujících systémů a vývojáři se stále více snaží vyvíjet nové aplikace právě pro tuto platformu. Další výhodou je určitě cena, která je nižší než například u Apple produktů. Na Android se ve velkém zaměřují i výrobci nových zařízení, a tak ty nejvýkonnější smartphony jsou právě s tímto operačním systémem. Největší předností Androidu je však otevřenost systému. Díky tomu mohou vycházet taková zařízení jako herní konzole OUYA, Project Shield, fotoaparáty s Androidem a další zařízení jako třeba lednice a do budoucna se můžeme setkat s dalšími a dalšími chytrými spotřebiči, které budou Android využívat. Někomu to může připadat úsměvné, ale budoucnost Androida vidím v rozšíření do dalších a dalších zařízení a integraci do běžného života. Právě otevřenost umožní výrobcům tento systém využít s minimálními náklady, a dalo by se říci, že na Androidu miluji jeho potenciál.


Pro jaké lidi myslíš, že je tento systém vhodný?
Android je dle mého názoru vhodný pro široké spektrum zákazníků, protože výrobci přinášejí zařízení vhodná pro různé skupiny lidí, takže levnější smartphone s Androidem můžete pořídit vašemu dítěti na hraní, a dražší si koupí byznysman vyžadující kvalitní zařízení s pokročilými funkcemi. Seženete tedy telefon za pakatel, nebo vlajkovou loď za 15-20 tisíc.


Co je podle Tebe největší slabinou tohoto systému?
Jedinou slabinou systému Android je určitě ne tak dobrá odladění systému, ve které se dle mého názoru a zkušeností nemůže rovnat iOS a bohužel ani Windows Phone. S tímto neduhem se vývojáři snaží vyrovnat s každou novou aktualizací, ale myslím, že stále mají na čem pracovat. Za pomalejší vývoj může i vysoká různorodost zařízení.


Prozradíš nějakou vychytávku, kterou Android má a ty další ne?
Největší vychytávkou Androidu je určitě možnost Rootu zařízení. Pokročilí uživatelé tak mohou získat práva takzvaného superuživatele a upravovat systém způsobem, který ostatní systémy neumožňují. Méně zkušení majitelé Android smartphonu však ocení aplikaci Tasker, která umožňuje zautomatizovat všechny akce vašeho zařízení. Nahradí například i NFC tagy a má snad nekonečno využití.

Pozn. Tasker - aplikace, díky níž uživatel může nastavit v androidu automatizaci určitých úkolů, např. maximální jas + hlasitost při zapnutí Youtube a téměř nekonečné množství dalších. Toto umožňuje z podprůměrně inteligentního telefonu udělat průměrně inteligentní.

NFC tagy jsou ve věrnostních kartách nebo ve spoustě věcí jako takové dokonalejší čárové kódy. Je to malá jednotka paměti.


Ondřej Holzman
Redaktor portálu http://jablickar.cz
(Internetový magazín o Apple iPhone, Mac a OS X)


Co na tomto systému miluješ?
iOS je skvělý především ve chvíli, kdy používám více zařízení (iPhone a iPad) a zároveň OS X na počítači. Oba systémy se totiž dokonale doplňují, synchronizují mezi sebou všechna důležitá data a já nemusím nic řešit. iOS používám prakticky od jeho počátků a těším se, co má Apple nachystané pro iOS 7. Po několika letech by totiž iOS přeci jen potřebovalo „omladit“.

Pro jaké lidi je tento systém vhodný?
iOS si jistě najde své uživatele ve všech věkových kategoriích napříč všemi povoláními, zaměřeními. Pro iOS existují vhodné a velice schopné aplikace skutečně snad pro každou činnost a je na každém, jak to dokáže využít.

Co je největší slabinou?
Nic zásadního nepostrádám. Ano, je tu sice několik věcí, které bych rád v iOS viděl, ale rozhodně to nejsou žádné zásadní aspekty, kvůli kterým bych chtěl tento systém opustit.

Prozradíš nějakou vychytávku?
Abych se přiznal, ostatní operační systémy příliš podrobně neznám. S Androidem i Windows Phone jsem přišel do styku jen párkrát a nikdy příliš intenzivně, takže nemůžu zmínit žádnou u funkci, o které bych věděl, že ji na ostatních telefonech nenajdeme.



Jiří Budínský
WP ambassador

Co na tomto systému miluješ?

Má rozhodně nejlepší předpoklady pro práci - kompletní office v ceně, je rychlý, má nejlepší šifrování dat, perfektní spojení s outlookem. Je to čisté a jednoduché rozhraní, kde je hlavně to, co potřebuješ ve chvíli, kdy to potřebuješ.
Na mojí 2 roky staré Omnii 7, kterou jsem měl předtím by člověk nepoznal, že je tak stará. Vše je optimalizované pro plynulý chod. Ale dva roky starý Android koupený za stejnou cenu bude tak pomalý, že se ani nebude dát použít. Je to dáno tím, že WP optimalizuje pro konkrétní HW, ten musí splňovat určité požadavky. A nové funkce se dělají spolu s optimalizací celého systému. Takže zvládá víc, ale neroste jeho náročnost. Kdežto na Android se prostě připíše kus kódu - a pořád se na to nabaluje a nabaluje další a další kód a čím je to větší, tím to potřebuje výkonnější Hardware - proto jsou papírově nejlepší androidy výkonnější než nejlepší WP, ale nepoznáš to jako uživatel - naopak WP bude rychlejší, protože se nemusí zabývat balastem.

Pro jaké lidi myslíš, že je tento systém vhodný?
Jednak pro lidi, co začínají se SmartPhony a potom určitě pro uživatele s potřebou se odlišit, protože ty ostatní dva systémy jsou si velmi podobné a tohle jde trochu vlastní cestou.

Co je podle Tebe největší slabinou tohoto systému?
Není pro něho tolik aplikací jako pro ostatní platformy. Je to takový začarovaný kruh - každý chce aplikace, jenže aplikace nepřicházejí, protože je systém malý, ale ten neporoste bez aplikací. Ale teď se to poměrně masivně zlepšuje.

Prozradíš nějakou vychytávku, kterou WP má a ty další ne?
No geniální na Windows phone je, že sociální sítě integruje do celého svého systému, prostě kontakty se synchronizují s FB - z jednoho místa (ze seznamu) můžeš člověku třeba napsat na zeď nebo ho zmínit na twitteru. Z jednoho místa můžeš psát na všechny sociální sítě, všude se dá všechno jednoduše sdílet a podobně.


Shrnutí: Všechny systémy jsou nejlepší. Android pro ty, které nebaví mobil jenom používat, a rádi do systému vrtají. iOS je cool, hlavně když už k němu máte koupený Mac a iPad. A Windows Phone je super systém pro lidi, kteří rádi pracují a nepotřebují hory doly aplikací.

Pokud má člověk k dispozici volný balíček peněz (dejme tomu kolem 15 000 Kč), může si vybrat, jestli to investuje třeba do dovolené a má zážitek na celý život nebo si koupí fakt kvalitní mobil a zlepší si kvalitu každodenního života. Se smartphonem se mění člověku hodnoty např. dobrá kavárna není ta, kde se vaří nejlepší káva, ale kde je nejlepší připojení. A též se zvyšuje počet věcí, které je nutné mít s sebou, když člověk vychází z domu: peněženka, mobil, klíče a NABÍJEČKA.

4 komentáře :

  1. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  2. Naštěstí se dá za 15 000 koupit dovolená i se smartfounem. I když moje WP Nokie vlastně asi smartfoun nebude, jelikož vydrží tak dva a půl dne bez nabíjení.

    OdpovědětVymazat
  3. Jakou máš? 800? A to Ti jede na maximální výkon? No, já tam dala 15 tisíc, protože je to tak cena těch "nejvymakanějších" na trhu

    OdpovědětVymazat